Blog

Učinite svoj web bržim nego ikad

Učinite svoj wordpress web bržim nego ikad

Brzina je sve!

Brzina učitavanja web stranica je jedna od glavnih značajki svakog dobrog weba. Njena sporost ne samo da ima frustrirajući utjecaj na posjetitelja web stranice, nego ostavlja i ozbiljan utjecaj na pozicioniranje same stranice na Googleu. Čak je i sam Google potvrdio da je brzina učitavanja weba jedan od glavnih elemenata prema kojima će rangirati pojedinu web stranicu.

Nedavna studija Microsofta otkriva da je pažnja, tj. strpljenje posjetitelja smanjeno s 28 sekundi u 2000. na 8 sekundi u 2013. godini, pri čemu je jasno da je online zajednica nestrpljivija nego ikad.

Rješenje? Učinite svoj wordpress web najbržim što možete jer samim time nećete samo doprinijeti SEO-u, nego ćete postići i bolji odnos sa svojim klijentima, ostaviti bolji dojam na posjetititelje i ostvariti veću online prisutnost. Kako? Saznajte kroz 7 sljedećih točaka:

 

 

1. Optimizirajte svoj web

Vašu web stranicu čini sav taj vrijedan sadržaj koji je ujedno i temelj vašeg weba. Kako se količina informacija povećava, samim time i web postaje veći - opterećeniji. Taj “težak” sadržaj dovodi do usporavanja weba, ali srećom postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete prakticirati kako biste izbjegli spomenuto.

Instalirajte caching plugin. Cache (privremena) memorija je još jedan važan faktor kada je riječ o brzini vašeg weba. Zašto? Kada posjećujete web stranice njeni elementi se pohranjuju u tzv. privremeno skladište (cache) na tvrdom (hard) disku. Takvi pohranjeni podaci olakšavaju vašoj tražilici učitavanje web lokacije pri vašem sljedećem posjetu istoj. Ugradnjom cache plugina (kao što su W3 Total Cache ili W3 Super Cache) vaše stranice će se generirati daleko brže koristeći pri tome manje resursa.

Kompresirajte svoj web koristeći GZIP.  Stranice nakrcane sadržajem visoke kvalitete (kao što su video sadržaji i slike) imaju tendenciju da budu veće, a time i sporije za preuzimanje sadržaja. Ako želite ubrzati vrijeme preuzimanja, možete kompresirati svoje web stranice pomoću Gzip-a. On vam omogućuje pouzdaniji i brži prijenos podataka putem web stranice.

Koristite Content Delivery Network (CDN - mreža za distribuciju sadržaja). CDN uzima sav statički sadržaj (kao što je CSS, JavaScript, slike) i šalje ih na server najbližem vašem hostu. To čini tako da prepozna geografsku lokaciju posjetitelja vaše web stranice, dostavljajući mu sadržaj velikom brzinom. Na tržištu postoji nekoliko odličnih (i jeftinih) CDN rješenja kao što su CloudFlare i Max CDN u koje ćete se jednostavno zaljubiti.

Imajte na pameti i da svako instaliranje novih dodataka (pluginova) utječe na brzinu učitavanja vaše web stranice. U osnovi, svaki plugin ima vlastiti JavaScript ili CSS datoteku i svaka od tih datoteka je novi HTTP zahtjev koji usporava vaše stranice. Evo jedan dobar alat koji vam može pomoći da provjerite koliko zahtjeva imate na stranici.

 

 

2. Koristite usluge pouzdanog web hostinga

Vaš web hosting je ključan kada je riječ o brzini učitavanja vaših web stranica. Slab (siromašan/spor) ili onaj koji se jednostavno ne može nositi s veličinom i složenošću vaših web stranica, znatno će usporiti stvar.

Kako biste to izbjegli, morati ćete istraživati. Uzmite u obzir veličinu i složenost web stranica i potražite poslužitelja koji će zadovoljiti potrebe vašeg weba. Dobro je odabrati hosting prema lokaciji tržišta na koje ciljate. Evo neki od poslužitelja koji vam mogu pomoći pri traženju onog "pravog" ukoliko je riječ o Hrvatskom tržištu: Studio4Web, Avalon, Plus Hosting, Croadria Hosting, itd.

 

 

3. Optimizirajte svoje web stranice za mobitele

Jeste li znali da Google i Bing bolje rangiraju one stranice koje su prilagođene mobilnim uređajima? S obzirom da se danas veći broj pretraživanja odvija putem moblilnih telefona nego putem stolnih računala, nikada prije nije bilo toliko važno prilagoditi i optimizirati web stranice za mobilne uređaje.

Ukoliko niste sigurni je li vaša web stranica mobile friendly, pokušajte sami provjeriti i saznati na: Mobile friendly - test.

Ako ste upravo saznali da vaša stranica nije optimizirana za mobitele, onda je pravo vrijeme da zapolsite web developera koji će ju učiniti takvom ili jednostavno instalirajte novu responzivnu temu i uštedite novac.

 

 

4. Optimizirajte slike

Veličina datoteka uvijek raste: ono što ste u početku mjerili u kilobajtima to je sada već preraslo u megabajte…

To na vaš web ima veliki utjecaj, no pridržavajte se sljedećih koraka i riješite se tih problema:

•  Smanjite veličinu slika koristeći različite software kao što si Photoshop, PicMonkey, Picresize.com ili jednostavno instalirajte plugin WP Smush.

•  Kompresirajte slike. Instalirajte EWWW optimizator slika koji će automatski oprimizirati vaše fotografije čim ih dodate na vaš web. Također može optimizirati slike koje su uploadane još ranije tako da ovim pluginom možete kompresirati svaku pojedinu sliku na vašem webu. Ukoliko ne želite koristiti plugin, možete koristiti TinyPNG (za .png i .jpg) ili ImageOptin (samo za Mac), alate koji će kompresirati vaše slike.

•  Koristite lazy load za slike. Lazy load prikazuje smo one slike koje se prikazuju na djelu stranice na kojem se tranutno nalazite, dok još niste počeli skrolati. Kako se budete postepeno “kretali” po vašem webu, tako će se paralelno učitavati slike iz tog djela stranice. Ukolike budete koristili ovaj način učitavanja slika znatno će biti smanjeno vijeme učitavanja vaših web stranica. Isprobajte LazyLoad plugin za JQuery ili BJ Lazy Load.

•  Nakon uređivanja slika u Photoshopu, sačuvajte ih na sljedeći način: uvijek sačuvajte svoje slike pod opcijom “Save for Web & Devices”. Ako ćete sačuvati fotke u JPEG-u, možete prilagoditi kvalitetu od 75-80.

•  Koristite pravi format pri spremanju vaših slika. Ukoliko je riječ o fotografijama, uvijek spramite svoje fotke u JPEG formatu. Ako je riječ o vektorima, spremite podatke u PNG formatu.

•  Posljednji savjet: pokušajte uploadati fotke ispod 100 kb.

 

 

5. Brišite nepotrebne pluginove

Instalirani su vam dodaci koje ne koristite? Izbrišite ih!

Korištenje previše različitih pluginova može znatno usporiti učitavanje vaše web stranice. Odvojite vremena za pregled svog backenda i obavezno izbrišite one dodatke koje vam nisu potrebni ili ih zapravo ne koristite.

 

 

6. Svedite broj redirectova na minimum

Redirect se događa kada korisnika preusmjeravate s jednog izvora (npr. stranice koja više ne postoji ili je trenutno u kvaru) na neku drugu podstranicu ili izvor. Ako i koristite ovu metodu, činite to na sljedeći način:

•  izbjegavajte više od jednog redirecta na stranici

•  činite to samo u slučajevima kada je to uistinu potrebno

•  nikako nemojte kreirati link na stranicu na koju je načinjen redirect

Zapamtite da redirect ne zahvaća smo vaš HTML, nego i vaše CSS datoteke, slike i sve druge medijske zapise. Analizirajte svoje web stranice pomoću GTMetrixa i saznajte koliko redirectova trenutno imate.

Jasno je da redirect usporava vaš web upravo iz tog razloga jer se troši vrijeme preusmjeravanja korisnika s jednog mjesta na drugo. Stoga, smanjite broj preusmjeravanja web stranica na minimum.

 

 

7. Optimizirajte početnu stranicu

Vaša Početna stranica je ono prvo što posjetitelji stranica zamijete, stoga je jasno da ovom dijelu stranice treba posvetiti pažnje kako biste ju učinili bržom. To možete postići na sljedeća  3 načina:

•  prikažite samo uzorke (samplove) svojih postova (ne sve postove)

•  riješite se nepotrebnih widgeta

•  riješite se nepotrebnih pluginova na početnoj stranici

 

Za kraj vam nudimo dva korisna alata: Pingdom i PageSpeed Insights (od Googlea). Oni će izračunati performanse i ponuditi prijedloge kako možete ubrzati vaš web. Zapamtite, brzina učitavanja vaših web stranica jedna je najvažnijih značajki vašeg weba. Stoga, na posao! 😉

Želite imati extra brzu web stranicu?

[ninja_forms_modal_form id=1 image_link="https://www.webpoint.com.hr/wp-content/uploads/2016/06/Button-posaljite-upit.png"]