Internet marketing

Savršen newsletter u 8 koraka

savrsen-newsletter-u-8-koraka

Kreirajte savršen newsletter
u samo 8 koraka!

Newsletter, bitan element svake uspješne marketing strategije koji nam omogućuje direktno komuniciranje s potencijalnim klijentima i, ukoliko je pravilno osmišljen, može imati značajnu ulogu u povećanju poslovanja. No bez obzira na ono što nam nudi, često je vrlo podcijenjen marketinški alat.

Iznimno bitno, usudimo se reći i neizbježno pravilo newslettera odnosi se na njegovo slanje samo onima koji su vam dali svoje dopuštenje za to. Naime, inbox je korisnikov privatni prostor stoga bi ga trebalo poštivati tako da mu se šalju samo one novosti / informacije na koje se sam odlučio klikom na "prijavi se". I sami smo svjesni da je u praksi sve drugačije, pa tako i to, tj. ovo pravilo se često zaobilazi kako bi pristupili što većem broju čitatelja (čitaj: potencijalnih klijenata).

S ciljem da kreirate newsletter koji neće proći neopaženo od strane čitatelja ili završiti u spamu, donosimo 8 pravila koje će vam pomoći u izradi savršenog newslettera:

 

 

#1 Fokusirajte se na jednu temu

Čest "promašaj" newslettera je taj da sadrži gomilu općenitih informacija. Događa se da njegovi kreatori, u želji da ponude svojim čitateljima što više informacija, pišu o svemu onom što svojim poslovanjem nude, stoga sljedeći put kada budete kreirali newsletter izbjegavajte pisati generalno o svojoj tvrtki ili svemu onom što nudite, već pokušajte biti fokusirani na jednu određenu temu.

Dakle, 1 newsletter - 1 tema.

 

 

#2 Pravilo 90 : 10

Sadržaj svakog uspješnog newslettera trebao bi sadržavati 90% edukativnog sadržaja, a 10% promidžbenog sadržaja. Čitatelji ne žele o vama i poslovanju vaše tvrtke čitati svaki put kada otvore vaš newsletter.
Zamislite da ste se prijavili na newsletter tvrtke koja prodaje cipele i pri svakom novom modelu svojih cipela šalju vam velikom crvenim slovima: KUPI, KUPI, KUPI! Vjerojatno bi se ubrzo i sami zasitili i odijavli se s njihove liste. A sada zamislite da vam pokažu svojih zadnjih nekoliko modela, napišu kako i od čega su izrađene, naprave njihove usporedbe ili kombinacije na šta ih možete obuti. Na taj način bi sigurno zadobili vašu pozornost i postoji znatno veća šansa da vam ih i prodaju.

Nemojte biti jedna od onih "kupi!" tvrtki. Neka sadržaj vaših newslettera bude edukativan, relevantan i pravovremen (aktualan)! Ova jednostavna formula mogla bi povećati čitanost vaših newslettera.

 

 

#3 "Preview"

Pojedine tvrtke na stranici na kojoj se možete prijaviti za dobivanje newslettera imaju kratki osvrt onoga o čemu pišu. Dajte do znanja potencijalnim čitateljima kakvu vrstu sadržaja mogu očekivati pri sljedećem slanju vašeg newslettera, kratak opis i kada ga mogu očekivati.

 

 

#4 Naslovi

Čak i ako se prijavio na vašu newsletter listu, nije zagarantirano da će čitatelj otvoriti vaš email nakon što završi u njegovom inboxu. Zainteresirajte čitatelja naslovima, potaknite ga da otvori vaš email. Međutim, u naslovu mu dajte samo onoliko informacija koliko je potrebno da ga zaintrigirate. Nemojte se ustručavati i ponekad ubaciti malo humora u cijelu priču jer je i to jedan on načina za privući pažnju potencijalnog čitatelja. Sve to zajedno bi izgledalo nekako ovako:

pr. 1: Cura ti ima rođendan? Najjeftinijih 50 kn koje ćeš ikad dati za njen poklon!
pr. 2: Ljetno otvorenje na kojem MORAŠ biti!
pr. 3: Pizza od sladoleda?! Nije šala.
pr. 4: Tražiš let za Paris? Ponuda kakvu nećeš moći odbiti!
itd.

 

 

#5 Primarni call-to-action (CTA)

Ono što čini newsletter su podijeljene sekcije na kojem se nalaze različiti buttoni koji vas navode na neku radnju (kupnju, pregled artikla, njihov odabir, kontakt, itd.), međutim svi ti buttoni ne bi trebali biti jednako zastupljeni (naglašeni).

Imajte jedan primarni CTA koji će vam biti od najvećeg značaja, tj. želite da taj klik odvede čitatelja na vama najznačajnije mjesto na stranici ili ga navedete na neku od radnji. Naglasite taj CTA, "gurnite" ispred svih ostalih i neka svojim čitateljima bude "na izvolite"!

 

 

#6 Izbjegavajte prenatrpanost sadržajem

Cilj newslettera nije taj da korisnik čita vaš email cijeli dan ili dobije sve informacije ako isti i pročita. Ono što zapravo želite je odvesti ga na neku od web stranica gdje će dobiti sve te informacije, navesti ga na neku od ranije spomenutih radnji (kupnju, pregled artikla, njegov odabir, itd.) ili mu omogućiti stupanje s vama u kontakt.

Dozvolite si prorede (onaj bijeli prostor između teksta koje pojedinci često ne vole) jer omogućavaju lakši pregled i vizualno lakše "prebiranje" sadržaja, naročito na mobitelima gdje je lakše uočiti CTA i navesti čitatelja ih na isti, istaknite ono što nudite potencijalnim klijentima i naglasite ono što vam je najvažnije.

 

 

#7 Obavezan alt text

Kada je riječ o grafičkom prikazu sadržaja, fotografije su važan element svake marketing strategije, međutim često se dogodi da vaš čitatelj nema omogućenu opciju automatskog učitavanja slika. Drugim riječima, niti ne vidi slike za koje ste se namučili da izgledaju savršeno za vaš newsletter. Stoga je vrlo važno da svaka vaša fotografija ima upisan alt text s obzirom na to da je on alternativa za sve te neučitane fotografije i pojavljuje se na mjestima istih. Cijela priča s alt textom je još bitnija ako imate fotografije na kojima se nalaze CTA-i! Ne želite se naći u situaciji da vaši čitatelji nisu u mogućnosti kliknuti na button koji ih vodi ravno k vama!

 

 

#8 Analizirajte

Ako ste se pridržavali prethodnih 7 pravila, još vam samo ostaje testiranje, praćenje i analiza. Morate znati kako su vaši newsletteri "prošli" kako bi mogli izmjeriti njihovu uspješnost. Pratite postotak otvorenih mailova, broj klikova na pojedini element newslettera, tko je otvorio vaš email, itd. Drugim riječima, "bacite se" na brojeve i kalkulacije.

 

Nemojte se ustručavati privući pozornost čitatelja, na kraju krajeva to i je smisao newslettera, naravno uz relevantan sadržaj i informacije zbog kojih će pročitati vaš newsletter. Možete se poslužiti i "vašim" bojama prema kojim će vas čitatelj prepoznati u masi ostalih. Bilo da je karakter vaših newslettera zabava, posao ili nešto treće, važno je da određenu vrstu sadržaja isporučite određenoj publici. Ukoliko vam treba bilo kakav savjet ili dodatna informacija, javite nam se! WebPoint ekipa stoji vam na raspolaganju!

 

 

Želite profesionalnu uslugu email marketinga?