Internet marketing

Ne plaćajte previše za hosting

5 savjetan prije nego se odlučite na web hosting

Sigurni smo da je odabir web hosting rješenja, s obzirom na njihov veliki broj, za svakog korisnika koji inače “ne pliva u tim vodama” zbunjujuća i otežavajuća okolnost.

Veliki je broj različitih usluga, raznolikih shema za određivanje cijene i čimbenika na koje treba pripaziti prije nego se odlučite za svog web hosta. Da bi stvari bile još gore, postoje neki problemi za koje vjerojatno niste niti znali. Iz tog razloga u ovom članku pokušati ćemo vam predstaviti 5 super važnih točaka pri odabiru hostinga kako bi bili sigurni da se ne nađete opljačkani i izmanipulirani.

Potraga za pravim hostingom zna biti teška i pomalo iscrpljujuća, naravno ukoliko tražite onog hosta koji će vam u svakom trenutku pružiti potpunu korisničku podršku i pridržavati se svih onih odredbi koje su dafinirali u svojim paketima, a tu su još i dvije najvažnije stvari: brzina i dostupnost vaše web lokacije.

 

 

#1 Koristite usluge dobro poznatih i uvaženih hostinga

O ovome trebate voditi računa prije nego o bilo čemu drugom. Neke od respektabilnih i dobro poznatih webova našli su se u situaciji gdje su “upali” u zamku svog hosta. Nemojte se i vi naći u situaciji u kojoj će vas nepoznati hostinzi, naročito oni lokalni i mali, pridobiti svojim niskim cijenama i obećavajućim lijepo sročenim rečenicama, a onda nakon što im date svoj novac oni vas u potpunosti zanemare i zaborave na vas.

Da se razumijemo, ovim putem ne pokušavamo omalovažiti sve one male web hostinge koji vrijedno i profesionalno pružaju usluge svojim klijentima, nego obraćamo pozornost na kredibilitet i kvalitetu usluga koje naspram njih to čine veliki i dobro podržani hostinzi.

Ukoliko se i odlučite za nekog manjeg hosta, preporučamo vam da se prije toga raspitate i dobijete provjerene informacije onih korisnika koji već koriste njihove usluge. Testirajte njihove usluge nekoliko mjeseci, pa ako budete zadovoljni, nastavite sa suradnjom.

 

 

#2 Cijena usluga hostinga

Ne dopustite da vas pridobiju ultra niskim cijenama prije nego ste sigurni da je to ujedno i konačna cijena koju ćete platiti svom za svoj hosting. Neke tvrtke će vam zaračunati popust koji na prvu izgleda kao niska cijena, a zatim kada stigne dan/datum obnove vašeg hostinga oni vam zaračunaju punu cijenu. Npr. platili ste unaprijed za naredni mjesec uz popust koji vam je omogućio host i čim istekne taj mjesec plaćate punu cijenu i taj isti popust se ne odnosi na sljedeći mjesec. Drugim riječima, čitajte “mala slova” prije nego sklopite konačni dogovor.

 

 

#3 Ne postoji “NEOGRANIČENO”

Neki hostinzi će vam ponuditi neogranoičeni prostor na njihovom serveru. To bi značilo da vam nudi pohranu od 100 000 i više TB što i dalje nije ograničeno. Ono što vaš host zapravo želi reći jest da će vam pružiti što više prostora može za pohranu vaših podataka koje je hardver sposoban podržati i neće mjeriti njihovu količinu/kapacitet. To također ne znači da možete prenosti sve željene podatke putem interneta, tj ako imate mogućnost prijenosa podataka pri brzini od 10 Mbps, to znači da možete prenijeti 10 MB po sekundi, što uistinu jest brzo, ali je i dalje ograničeno.

 

 

#4 Čuvajte se tzv. “naknada za postavljanje”

Ako zakupljujete vlastiti server onda je razumljivo da biste mogli platiti određenu naknadu vazanu za troškove postavljanja jer će netko možda uistinu trebati fizički dodati hardversku komponentu koju ste zatražili. U suprotnom, bilo koja druga vrsta naknade je besmislena, osim ako ne tražite od hosta da preseli vašu web stranicu na neku drugu web lokaciju.

 

 

#5 Uvjerite se u mogućnost povrata svog novca (ukoliko bude potrebno)

Ovdje ne pričamo o tome da isprobate 5 različitih hostinga u 5 dana i onda se zadržite kod onog koji vam je dao najbolju korisničku podršku, a od ostalih zatražite povrat novca. Ovdje pričamo o situaciji u kojoj zaista niste zadovoljni uslogama svog hostinga. Npr. sigurni ste da je za sporo učitavanje vaših web stranica odgovoran vaš host ili što je još gore, web stranica vam je po nekoliko puta dnevno nedostupna i to se ponavlja iz dana u dan (iz mjeseca u mjesec) zbog pada servera ili kvara koji vaš host nije u stanju ukloniti.

Naki hostinzi nude po mjesec dana probnog pružanja svojih usluga s mognućnosti povrata novca, što bi toplo preporučili svima onima koji namjeravaju izdvojiti od 500 pa do 2000 kn i više za usluge web hostinga.

 

Ukoliko uz naših 5 savjeta i dalje niste sigurni za koji web hosting se odlučiti, savjetujemo vam da sami učinite malo istraživanje kako biste pronašli onaj hosting koji najviše odgovara vašim potrebama i zahtjevima i koji će vam ponuditi maksimalnu i kvalitetnu uslugu za novac koji ste spremni uložiti.