Blog

Kako da vas pronađu na Googleu – 5 savjeta za SEO u 2016.

5 savjeta za SEO u 2016.

Tehničke osnove za SEO vezane uz nazive linkova, alt tagove i on-site ili off-site linkanje su nešto što već odavno morate znati, ali SEO je postao mnogo kompleksniji od toga. SEO više nije gomilanje ključnih riječi na stranici, linkanje odsvud i prema svemu čega se sjetite ili pisanje dugih tekstova.  U daljnjem tekstu vam dajemo nekoliko najbitnijih savjeta za SEO u 2016. godini…

 

1. Google obožava responsive design

Google već neko vrijeme preporuča dizajn koji se prilagođava ovisno o uređaju na kojem se web stranica prikazuje. Vaš web mora na mobitelu ili tabletu biti jednako pregledan kao i na monitoru. U prvom planu danas mora biti user experience (User Experience Design – UX), to jest, user-friendly design, a podrazumijeva se da je posjetiteljima ugodnije pregledavanje sadržaja kada je on prilagođen uređaju koji koriste.
Google u tu svrhu ima i “alat” kojim možete provjeriti je li vaša web stranica “mobile-friendly” – Google mobile-friendly test.
I sam Google je fokusiran na user experience. Svaka promjena u algoritmu usmjerena je na to da kada netko pretražuje određeni pojam na prvih nekoliko stranica rezultata pronađe ono što želi. Ukoliko je pronalazak traženog materijala bio uspješan, korisnik je imao dobro iskustvo (UX) u pretraživanju.

user experience design

2. Content marketing – pokrenite blog!

Konstantna i pravovremena objava zanimljivih sadržaja na svim kanalima (blog, društvene mreže, newsletter…) je obavezna! Google primjeti kada se vaš sadržaj čita, likea, sharea i tada zna da je bitan i zanimljiv korisnicima. SEO i content marketing više nisu dva odvojena načina za privlačenje novih klijenata na vašu web stranicu, već se oni preklapaju i “surađuju.” Stručnjaci iz područja content marketinga napominju da “staro pravilo” po kojem članak mora sadržavati minimalno 300 riječi više ne vrijedi, te je sada minimum 1200 riječi po članku (Izvor: AMA – Six SEO Rules for 2016). Takvi članci generiraju više prometa na stranici i postižu bolje SEO rezultate. Bitno je reći i da tako dugi tekstovi moraju biti isprekidani podnaslovima i pokojom slikom.

SEO vs Content marketing:

  • SEO-u je potreban sadržaj – content marketing mu nudi taj sadržaj
  • SEO-u su potrebne ključne riječi – bit content marketinga je korištenje ključnih riječi u tekstovima
  • SEO voli linkove – linkovi se nalaze unutar content marketing sadržaja
  • SEO voli tehnički optimizirane web stranice – content marketing treba user-friendly dizajn
  • SEO konstantno treba novi sadržaj – content marketing se odnosi na konstantno objavljivanje sadržaja (novosti)

 

3. Povežite web stranicu s društvenim mrežama

Je li vaša web stranica povezana s drušvenim mrežama? Ako još nije odmah si tu stavku dodajte na listu prioriteta. Jedna od bitnijih stvari koju Google “skenira” na vašoj web stranici su linkovi prema Facebooku, LinkedInu, Twitteru, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Zašto? Zato što tako zna da ste aktivni na svim platformama i da rado dijelite svoj (koristan) sadržaj.
Vašu web stranicu možete povezati s društvenim mrežama na nekoliko načina; dodavanjem buttona za followanje na početnu stranicu, buttonima za shareanje na stranicama vaših blog postova, putem pop-up prozora koji čitatelje jednim klikom vodi do vašeg Facebook profila, itd.

SEO i drustvene mreze

 

4. Izrađujte infografike

Dugi i kompleksni članci su uglavnom teško probavljivi i nema ih svatko vremena čitati, s druge strane Google baš ne voli kratke članke, a i čitatelju niste uvjerljivi ako pišete prešturo. S infografikama ne možete pogriješiti! One su odličan način da čitateljima “zapnete za oko”,  a mogu ispričati kompleksnu priču na jednostavan i zabavan način. Kvalitetne infografike često se shareaju i moguće je da ih drugi “kopiraju” od vas. U tom slučaju najbolje što možete napraviti je podsjetiti webmastera koji ju je “ukrao” da objavi i link prema originalnom sadržaju i već ste dobili veliki plus kod Googlea.

 

5. Pratite povratne informacije na Google Analyticsu

Primjenjivati sve tehnike i savjete za SEO, a da ne znate koliko ste u tome uspješni nema smisla i zato je tu Google Analytics. Redovitim pregledom statistike vaših web stranica lako ćete saznati koje teme su čitateljima zanimljive, na koje linkove najviše klikaju i koji ih proizvodi ili usluge najviše zanimaju. Korištenjem takve analize kreirati ćete još zanimljiviji sadržaj i privući više potencijalnih klijenata.